Enkla metoder att testa aromaoljor

5 enkla metoder att testa aromaoljor

Det finns företag som blandar eteriska oljor med andra billigare oljor eller annat fyllmedel och syntetiska material. Att hitta eteriska oljor utan tillsatser och fyllmedel kan vara en utmaning även för utbildade aromaterapeuter. Hur kan du som en vanlig användare veta hur dina favorita oljor tillverkats? Det vill säga om oljorna utvinns ur icke besprutade växter, träd och örter, pressas och destilleras på rätt sett till en högkoncentrerad essens som du sedan använder för olika syften?

Här beskriver jag 5 enkla metoder att testa dina mest använda eteriska oljor hemma på egen han – testa och jämföra aromaoljor från olika företag.

 

5 enkla metoder att testa aromaoljor

Hur man gör ett test på eteriska oljor mellan olika varumärken? Ett av de enklaste sätten att testa eteriska oljor är att köpa oljor av olika företag och följa metoderna nedan. Det som är viktigt att tänka på vid inköp av oljor som du vill testa mot varandra är att kontrollera att oljorna är av samma växtart – leta efter den aktuella botaniska växtart (latinsk namn) på flaskan – tex lavandula angustifolia.

Köp tre sorters eteriska oljor, tex Lavendel lavandula angustifolia, Citron citrus limon och Pepparmynta mentha piperita från varje företag.


Frystest

Öppna inte oljor när du får dem hemlevererade och placera i ditt frys – lägg oljeflaskorna på sidan. Kontrollera efter 24 timmar för att se om någon frös. Oljor i oöppnade flaskor ska inte frysa.

Låt oljorna tina till rumstemperatur innan du påbörjar nästa test.

 

Aroma test

Lukta på alla tre eterisk oljor från varje företag och notera toppnotens arom. Droppa en droppe i handen, gnugga dina händer försiktigt ihop och ta ett djupt andetag. Notera doften. Komihåg att skölja dina händer med alkohol, skölja och torka bra innan du testar nästa olja och varumärke.

  • Får du huvudvärk från lukten?
  • Luktar det sött?
  • Luktar det naturligt och växtliknande som den botaniska växtart?

Notera alla dessa saker.

 

Synergi test

Ta två helt nya/tomma flaskor för eteriska oljor i 5 ml eller 10 ml storlek och lägg 10 droppar av varje olja från ett varumärke i den ena oljeflaskan och 10 droppar av varje olja från det andra märket i den andra oljeflaskan. Skruva på locket och virvla runt. Låt oljorna stå i 24 timmar. Därefter ta en droppe från varje flaska och gör aroma testet igen som ovan. Blandningen du skapade ska lukta fräsch, i annat fall finns det syntet i oljorna.

 

Hudkänslighet och reaktion

Blanda två droppar eterisk olja med 4-6 droppa bärolja i din handflata. Använd fingret från din andra hand och gnid blandningen bakom öronen och längs käkarna på båda sidor. Observera känslan i cirka 30 sekunder. Därefter gnid lite av samma blandningen på kinderna bredvid näsan och blunda. Observera vad du känner:

  • Är det en obekväm känsla?
  • Är det en skärande känsla?
  • Är det djuprengörande känsla?

Vänta i flera minuter innan du öppnar dina ögon eller lägger till mer av oljeblandningen. Var försiktig så att du inte får oljan i dina ögon.

 

Fyllighets test

Ta fram ett bomullspapper (ej kopieringspapper) och rita ett stort diagram för båda varumärken med tre rutor för varje – rita alla sex rutor på ett och samma bomullspapper. Märk därefter varje ruta i det övre vänstra hörnet med företagsnamn och den eteriska oljan som ska testas och doppa en droppe från varje olja till rätt ruta. Det är viktigt att pappret ligger på ett glas- eller keramikbord och inte på plast eller trä (plast och trä kan förorena provet). Vänta i 30 minuter och kontrollera:

  • Om någon av oljorna är helt borta utan fläck betyder att företaget använder alkohol som fyllmedel.
  • Du ska fortfarande kunna se ett vått märke av de goda oljor.

Kontrollera efter 12 timmar:

  • Bara citronen bör lämna en svagt gul nyans – om färgen är grön eller någon annan färg för citronen är det inte ett gott tecken.
  • Om någon av de andra oljorna, Lavendel eller Pepparmynta, visar en ring eller ett märke på papperet (håll det upp till ljuset för att kontrollera så bra), det betyder att företaget använder en bärolja som fyllmedel.

 

För att förhindra att de värdefulla oljorna används på fel sätt och för att de ska ge maximala fördelar rekommenderar jag att du läser instruktionerna på de enskilda etiketterna och följer riktlinjerna så att de eteriska oljorna används på ett säkert sätt.


Klicka här och upptäck rena, omodifierade, terapeutiska, eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: