Kemisk brännskada av eterisk olja

Kemisk brännskada av eterisk olja

Eteriska oljor kommer emellertid inte utan risker och du bör vara medveten om farorna med felaktig användning. Den kvinna som fick svåra andra och tredje graders brännskador på hennes hud från eteriska oljor fick tyvärr lära sig den hårda vägen. Även om det står på flaskan att undvika användning på hud som utsätts för direkt solljus eller UV-strålar, hade hon inte märkt eller läst etiketten.

 

Den smärtsamma historian

Kvinnan smörjde in halsen och handlederna med apelsin eterisk olja för att hjälpa henne slappna av innan ett yogapass. En timme efter yogapasset bestämde hon att sola i solarium, utan att tänka på att hon hade smörjt in sig med eterisk olja.

Nästa dag märkte hon att hennes hud var irriterad där hon hade applicerat oljan. Från början trodde hon att ett nytt tvättmedel som hon hade köpt hade orsakat en allergisk reaktion, men under de närmaste två dagarna visade sig smärtsamma blåsor på hennes hud. Oljan orsakade andra och tredje graders kemiska brännskador på hennes hud från UV-ljus från solarium. (1)

 

Oljornas sidoeffekter

Fyra faktorer som kan förändra eteriska oljors sammansättningen:

  • Luft
  • Värme
  • Fukt och ljus.

Var och en av dessa faktorer kan ändra kvaliteten på eterisk olja och göra att oljan till exempel försämras. När du utsätter eterisk olja för direkt solljus (utsätter eterisk olja för UV-strålning) och speciellt citrusoljor som innehåller molekyler som reagerar med UV-strålning, orsakar oljan hudkänslighet, irritation och även svåra hudförhållanden såsom utslag och till och med som i hennes fall brännskador.

Furanokumarin är en ljuskänslig beståndsdel som finns i vissa eteriska oljor, inklusive bergamott, grapefrukt, lime, citron, apelsin och kummin. Vid exponering för solljus eller UV-strålar reagerar denna förening och kan orsaka skador, även ändra pigmentering av huden. Av denna anledning borde du alltid undvika solljus efter applicering eteriska oljor på hud i cirka 48 timmar – för att vara på den säkra sidan. (2)

 

Hur använda eteriska oljor

Innan du öppnar en flaska eterisk olja är det första du bör göra är att läsa etiketten. Leta efter säkerhetsvarningar och instruktioner innan du använder oljan – så att du använder den på ett säkert och korrekt sätt.

Om det är en olja som du aldrig använd förut, testa den genom att applicera en liten droppe någonstans på huden för att se om du har en allergisk reaktion. Fortsätt läsa →


Klicka här och upptäck rena, omodifierade, terapeutiska, eteriska oljor av högsta kvalitet som har många potentiella fördelar och används dagligen för att förbättra livet för miljontals. Eller här om eteriska oljor.

Gilla, dela och kommentera kemisk brännskada av eterisk olja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: